forumgenealogiczne.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Indeksacja

Czy uważasz że indeksacja jest potrzebna
Tak, ułatwia odnalezienie akt w archiwum lub kancelarii parafoalnej. Skraca czas i koszty związane z kwerendą.
100%
 100%  [ 12 ]
Nie, ujawnia tylko prywatne dane które trzeba zachować dla siebie.
0%
 0%  [ 0 ]
Nie interesuje mnie to, nigdy nie kożystałem z indeksów.
0%
 0%  [ 0 ]
Głosowań: 12
Wszystkich Głosów: 12

Autor Wiadomość
idol71reszka 
Reszka Piotr

Wysłany: 17-06-2010, 10:47    Indeksacja

Witam.
Ostatnio odczuwam spadek zainteresowania sprawą indeksacji ...
Pomyślałem że to dobry pomysł na ankietę.
Może nie warto zajmować się tą sprawą, może to nikomu nie potrzebne.

Zdobywam wciąż nowe materiały żeby jak najszerzej rozpowszechnić wiedzę genealogiczną tym samym pomóc odnaleźć bliskich.
Ale widzę że (prawie) nikogo to nie obchodzi.
Ciekaw jestem czy tak sądzicie na prawdę...
Zachęcam do oddawania głosów
Piotr
Ostatnio zmieniony przez idol71reszka 29-06-2010, 12:36 , w całości zmieniany 1 raz  

Piotr_Glądała 

Wysłany: 17-06-2010, 1:36    

Piotrze, to naturalne że indeksacja jest potrzebna i wątpię aby pojawił się przeciwnik indeksacji. Problem jest innej natury. Te osoby które interesują się swoimi parafiami i dokonały indeksacji opublikowały już materiał. Jest cześć osób która z przyczyn czasowych nie zrobi takiego indeksu. Są także osoby które nie poradzą sobie z takim materiałem. Istnieje także grupa ludzi, którzy chcieliby poświęcić swój czas na indeksację ale wg określonych zasad, reguł wspólnych dla większego terenu (np. zabór rosyjski, pruski i austriacki). Przyczyn jest sporo. Jest także problem z ilością materiału źródłowego. Popatrz na nasze województwo. Nie chcę podawać dokładnej cyfry ale parafii jest mnóstwo. Pomyśl, ile osób interesuje się genealogią w stosunku do ilości parafii. Ta grupa genealogów która działa przy indeksacji nie jest w stanie zająć się wszystkim. Dlatego ważne jest zainteresowanie genealogią szerszej grupy społeczeństwa.

Pozdrawiam
Piotrek Glądała

Pozdrawiam
Piotrek Glądała

joan24

Wysłany: 17-06-2010, 2:12    

Piotrze "spadek zainteresowania sprawą indeksacji" ależ jest to spowodowane również porą roku, w jesienne i zimowe wieczory więcej ludzi spędza w domku, teraz jest pora na wakacyjne wyjazdy. Sama się wybieram na urlop :-)
Pozdrawiam Joanna
P.S Po powrocie biore się do pracy, nad indeksacją oczywiście :lol:

idol71reszka 
Reszka Piotr

Wysłany: 17-06-2010, 2:47    

Piotr_Glądała napisał/a:
...Ta grupa genealogów która działa przy indeksacji nie jest w stanie zająć się wszystkim. Dlatego ważne jest zainteresowanie genealogią szerszej grupy społeczeństwa.

Też tak uważam.
Czasem jednak z nadmiaru materiału potrzebna jest pomoc. Chciałem przyspieszyć opracowywanie swych zasobów by zająć się "Projektem Lublin"
Zajęcie to nie jest wcale ani trudne ani czasochłonne.
Sam Piotrze przekazywałeś zdjęcia do opracowywania... ;-)
Na mój apel odpowiedziały tylko dwie osoby (w tym jena wybiera się na urlop ;-) )

Chyba gdzieś już to pisałem:
Szukając pomocy - nie znalazłem dla tego sam teraz pomagam żeby ktoś inny mógł znaleźć.
Księgi z parafii:
Krężnica Jara,
Bychawka,
Boża Wola - posiadam informacje

Piotr_Glądała 

Wysłany: 18-06-2010, 9:13    

Witajcie

Tak Piotrze, "Projekt Lublin" jest swego rodzaju punktem który połączy wszystkie wymienione wcześniej osoby. W domu, przy kawie i ciasteczku będzie można pomału bez większego pośpiechu indeksować wpisy wg z góry określonych zasad. Ważne są reguły wg których następuję indeksacja, pisałem już o tym. Chciałbym ,aby większa ilość osób zaangażowała się w "Projekt Lublin", z prostej przyczyny. Będzie nas więcej więc szybciej zakończymy projekt i przejdziemy do kolejnych parafii Arch. Lubelskiej.

Pozdrawiam
Piotrek Glądała

danisha

Wysłany: 27-06-2010, 10:35    

Piotrze wielu z nas chciałoby Ci pomóc ,ale mamy też inne zobowiązania.Ja dopóki nic nie słychać w" mormońskiej sprawie"nadal indeksuję metryki warszawskie-uzupełnienie do małżeństw Wsz.SW.1914 dla WZI i dla Geneteki lata 1829-1840 chrzty, zgony, małżeństwa parafii św Andrzeja.Wiem, że jeszcze kilka osób robi to samo.
Jeśli będzie już coś wiadomo na pewno pomożemy.Jeśli nikt się nie zgłosi w ciągu lipca,pomogę Ci.
Mija już 3m-ce jak usłyszeliśmy nowinę o indeksacji lubelskiego,czy coś już nowego wiadomo?
Ile aktów taka jednorazowa 8-dniowa porcja wynosi?
Pozdrawiam serdecznie
Danka Wasilewska Lenart

idol71reszka 
Reszka Piotr

Wysłany: 27-06-2010, 10:57    

Witaj.
To nie jest jednorazowa - ośmiodniowa porcja.
Ściągasz na swój komputer jedną kartę (jeden skan to rozłożona księga) i masz osiem dni na jej spisanie. Jeśli spiszesz ją w ciągu godziny - chwała ci za to :-) zwracasz wypełnioną na serwer i pobierasz następną.
Możesz pobrać kilka kart jednocześnie i odesłać wypełnione wszystkie razem lub pojedynczo jak spiszesz 100% karty.
Opóźnia się pewnie z tego powodu że każdy skan musi wpierw obrobić informatyk ( tak myślę)
Pozdrawiam Piotrek

danisha

Wysłany: 28-06-2010, 9:18    

Zrozumiałam.Jeśli pokonam jęz ang. to na pewno się przydam.
Danka

idol71reszka 
Reszka Piotr

Wysłany: 28-06-2010, 9:56    

Translator Internetowy i damy radę.
Na początku tak robiłem żeby złapać o co chodzi a potem się człowiek przyzwyczaja.
Jest dużo pomocy: lista spisanych nazwisk, miast itp. ,wzornik jak odręcznie pisano litery itp.
Po zaznaczeniu jakiejś komórki pojawia się pomoc w okienku po lewej odnośnie danej komórki. Wystarczy skopiować i wstawić do translatora a ten przetłumaczy na tyle żeby złapać sens.
Jak już wcześniej ( w innym miejscu ) wspomniałem, napiszę "instrukcję obsługi" jak sam poznam szczegóły "Projektu Lublin".
Pozdrawiam Piotrek.

danisha

Wysłany: 29-06-2010, 10:01    

Cała nadzieja w Tobie.
Danka
Ps.Indeksując św.Andrzeja w W-wie natknęłam się na nazwisko Lubelski.Czy to Cię intersuje?

idol71reszka 
Reszka Piotr

Wysłany: 29-06-2010, 12:35    

Dzięki.
Nie mam żadnego śladu w Warszawie.
Od początku XIX wieku Niedrzwica Duża. Jeden tylko wyemigrował do jameryki i ślad się urwał. ;-)
Księgi z parafii:
Krężnica Jara,
Bychawka,
Boża Wola - posiadam informacje

danisha

Wysłany: 26-07-2010, 12:07    

Piotrze co słychać w sprawie indeksacji zasobów mormońskich .Minęło już 4 m-ce i żadnych nowych wieści.
Pozdrawiam
Danka
Ps.Czy dostałeś wiadomość ode mnie w sprawie Opola?

idol71reszka 
Reszka Piotr

Wysłany: 26-07-2010, 2:31    

Witaj.
Wiadomość dostałem, nawet byłem już na cmentarzu. Wysłałem Ci na pocztę, chyba jedyny grób który udało mi się znaleźć Jeśli chodzi o Bartkiewiczów.

A co do projektu to Piotr Glądała jest odpowiedzialny z ramienia LTG za współpracę...
Może Amerykanie też mają wakacje ... ;-)
Wczoraj sprawdzałem - nic nie było.

Myślę teraz o innym aspekcie tej sprawy...
Mianowicie nasze lubelskie Archiwum Państwowe zadeklarowało się do umieszczenia skanów ksiąg metrykalnych z parafii rzymskokatolickich.
Oczywiście nie nastąpi to z pewnością od ręki ale czy będzie sens jak księgi będą pod ręką...
Jedynie dla tych sześciu osób spisujących indeksy będzie więcej pracy, ale i dostęp do aktów więc indeks będzie dokładniejszy.

Do puki się nic nie wyjaśni, działam tak jak działałem.

Pozdrawiam Piotrek

Piotr_Glądała 

Wysłany: 26-07-2010, 4:02    

Witam

Obecnie sprawa współpracy wisi w próżni. Nie wiem dlaczego, ze strony LTG wszystko jest już przygotowane do indeksacji. Możliwe że proces wprowadzania projektu wydłużył się z bliżej nieznanych mi przyczyn.

Pozdrawiam
Piotr Glądała

danisha

Wysłany: 04-09-2010, 10:21    

Panowie, minęły wakacje, może pora byłaby zapukać do Mormonów i zapytać, czy coś wyjdzie z tego projektu ? Jak długo jeszcze potrwa oczekiwanie?
Pozdrawiam serdecznie
Danka Lenart :-?

Odpowiedz do tematu